A Covid 19 járvány megváltoztathatja a szerhasználatot is. A Sucht Svájc szakembereinek tanácsait osztjuk meg a következő oldalakon mindazoknak, akik otthon vannak, érintetteknek, szülőknek és fiataloknak egyaránt. Mostantól folyamatosan bővítjük az oldalt egyszerű és remélhetőleg hasznos tanácsokkal, ötletekkel.

ONLINE és telefonos elérhetőségeink: fogado@maltai.hu

Telefon: hétköznap 9-17 óráig: 1-355 0337; 1-201 1045

A Coronavírus krízis miatt életbe lépett korlátozások a feje tetejére állítják mindennapjainkat. Legtöbbünknek ma másképp kell megszerveznie az életét, és számos kérdés felmerülhet – a pszichoaktív anyagokkal kapcsolatban is. Lehetséges válaszok az Önök kérdéseire és tippek a mindennapi élethez.

Lurkó történetei

Lurkó, a kiskutya történetei és a hozzá kapcsolódó anyagok segítenek a szülők függőségének és következményeinek tematizálásában. Lurkó a négy történetben olyan helyzeteket él meg, amelyeket a gyerekek hasonlóan tapasztalhatnak meg függő szüleikkel. A fiktív mese megkönnyíti az érintett gyermekek számára, hogy megértsék helyzetüket és beszélni tudjanak róla.

tovább >>>

1.TÖRTÉNET

OTTHON EGYEDÜL

Palkó Lurkót otthon hagyta egyedül. Beesteledik, a kiskutya nyugtalan lesz. Nem tudja, mit kellene csinálnia. Nagyon magányosnak, elhagyatottnak érzi magát. Hirtelen eszébe jut, hogy átmehet Szofihoz a szomszédjához, ha fél.

Kulcsszavak:

Magányosság - Félelem – Segítő személyek a közelben

tovább >>>

2. TÖRTÉNET

MASZATOS MANCSOK

Lurkó hazaér és nagyon boldog, hogy elmesélheti Palkónak, a gazdájának, hogy mi történt vele. Palkó azonban durván ellöki. Emiatt Palkó és Laura veszekedni kezdenek. A kiskutya azt hiszi, hogy ő a vétkes azért, hogy a gazdija dühös lett. „Az én hibám hogy mérgesek. Mindig miattam veszekednek.“ Laura elmagyarázza Lurkónak, hogy nem ő a hibás a veszekedésért, és hogy Palkó egyáltalán nincs „normális“ állapotban.

Ez az egyetlen a négy történet közül, amiben az alkoholizmus kimondottan megjelenik. Laura megkérdezi Palkót, nem gondolja-e, hogy eleget ivott már.

Kulcsszavak:

A gyermek bűntudata - Veszekedések – A saját helyzet azonosítása

tovább >>>

3. TÖRTÉNET

DÉLUTÁN AZ ÁLLATKERTBEN

Lurkó hazaér a játékból: Palkó és Laura megígérték neki, hogy együtt elmennek az állatkertbe. De sem Palkó, sem Laura nincsenek otthon. Végül megérkezik Laura, de Palkó nélkül. Ez nagyon nyugtalanítja Lurkót. Késő van, így már nem fognak elmenni az állatkertbe. Lurkó csalódott, megkérdezi hol maradt Palkó.

Kulcsszavak: 

Csalódottság - Nyugtalanság – Szülői szerep megélése – Ambivalencia

tovább >>>

4. TÖRTÉNET

ELSŐ NAP A KUTYAISKOLÁBAN

Elérkezett Lurkó első iskolanapja! Lurkó észreveszi, hogy Palkó még fel sem ébredt, és mint oly gyakran, ma is egész nap aludni fog. A kutyus eldönti, akkor egyedül megy el a parkba, hogy ne maradjon le az első leckéről. Másnak érzi magát, mint a többi kiskutya. A nevelő bátorítja, hogy ennek ellenére csinálja velük együtt a gyakorlatokat, és végig barátságosan foglalkozik vele.

Kulcsszavak:

Másnak érzi magát - Szégyen – Segítő emberek – Kezdeményezőkészség megmutatása

tovább >>>

További információk

A szenvedélybeteg szülők gyermekeinek segítéséhez több információt, szakanyagot, előadást találhat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybeteg embereket segítő "Kimondható" honlapján.

tovább >>>

Gyakori kérdések

Melyik korosztályhoz szólnak a történetek?
Mi jobb? Lejátszani vagy felolvasni a történeteket?
Ki írta a történeteket?
Hogyan lehet letölteni a történeteket?

tovább >>>