Lurkó érzései kártyák

A 16 kép Lurkó különböző hangulatait ábrázolja. A képek az érzésekről való beszélgetést segítik. A színes letölthető pdf fájlok egyike tartalmazza az érzések megnevezését, a másik nem. Érdekes lehet megkérdezni a gyermeket, szerinte milyen érzést fejez ki Lurkó.

Érzéseink észlelése és értékelése sokszor még felnőttek számára is nagy kihívást jelent. Saját észleléseinkben megbízni még nehezebb, ha egymásnak ellentmondó érzések kavarognak bennünk. A gyerekeket abban kell erősíteni, hogy bízzanak érzéseikben és észleléseikben, és vegyék komolyan azt, amit éreznek. Ez teszi lehetővé számukra, hogy felismerjék, bizonyos reakcióik, viselkedésük (pl: agresszivitás, félénkség, stb.) összefüggenek az érzéseikkel (félelem, szégyen, csalódottság).

Hogyan alkalmazhatók a kártyák?

  • A honlapról letölthetők, kinyomtathatók, majd kivághatók.
  • Hol tart most a gyermek eddigi tapasztalatai alapján?
  • Lépésről lépésre haladjunk: először Lurkó érzéseivel kezdjünk, majd jussunk el a gyermek érzéseihez.
  • Figyeljük meg és a gyermekkel együtt dolgozzuk fel a reakcióit.

Ötletek a kártya használatára:

Hogy érzi magát Lurkó?

Az érzések felismerése és megnevezése a 4-8 éves gyerekek fejlődésének része. Minél idősebb egy gyermek, annál inkább képes felismerni komplex érzéseket is.
Választhat Ön kártyát, vagy hagyhatja a gyermeket választani.

Hogy vagy ma?

A beszélgetés elején a kártya segítségével a gyermek aktuális érzelmi állapotára is rákérdezhetünk. Ő maga választhat egy kártyát, aszerint, hogy melyik illik legjobban az aktuális állapotához. A beszélgetés végén is kérhetjük, hogy húzzon egy kártyát. Változott esetleg valami az érzéseiben a beszélgetés alatt?

Érzelem kártyák a történetekhez

Terítse ki a kártyákat a gyermek előtt, miután kényelmesen elhelyezkedett. A történet alatt bizonyos helyeken szünetet tarthat vagy a történet végén beszélgethet, és kérdéseket tehet fel a gyereknek. Pl. hogy érzi magát Lurkó, amikor teljesen egyedül van otthon? Néhány gyereknek, különösen a beszélgetés elején, egyszerűbb egy kártyát választani, mint egy érzést megnevezni.

A kártyákat a konkrét helyzetekhez illeszteni

Amikor konkrét szituációkat szeretne megbeszélni a gyerekkel, akkor is előveheti a kártyákat. Engedje, hogy a gyermek egy egyszerű kérdéshez – pl. Hogy érezted magad ma az oviban? – válassza ki a neki megfelelő kártyát. Lehet tovább árnyalni is az érzések megismerését. Például: „Mérges, vagy nagyon mérges vagy?”

A következő lépésben bizonyos viselkedések összekapcsolhatók az érzésekkel. Pl. „Miért tette Lurkó tönkre az összes virágcserepet?” Milyen érzései lehettek akkor Lurkónak? Te mit csinálsz, amikor ilyen érzéseid támadnak? Hogyan reagálnak olyankor Rád mások? Az érzések és a viselkedés közötti összefüggés bemutatása lehetővé teszi a gyermek számára, hogy képes legyen jobban felismerni az érzéseit és megtanulja azokat kifejezni.

Ossza meg az ötleteit másokkal is! Írjon nekünk, ha a kártyák használatával kapcsolatban pozitív vagy negatív tapasztalatai vannak.

További információk

A szenvedélybeteg szülők gyermekeinek segítéséhez több információt, szakanyagot, előadást találhat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybeteg embereket segítő "Kimondható" honlapján.

tovább >>>

Gyakori kérdések

Melyik korosztályhoz szólnak a történetek?
Mi jobb? Lejátszani vagy felolvasni a történeteket?
Ki írta a történeteket?
Hogyan lehet letölteni a történeteket?

tovább >>>