Lurkó történetei

Miről szólnak „Lurkó történetei“?

Általában a szenvedélybetegség, különösen a szülők szenvedélybetegsége társadalmunkban ma még igencsak tabu témának számít. Tény azonban, hogy nagyon sokakat érint a szenvedélybetegség. Becslések szerint Magyarországon minimum négyszázezer gyermek érintett különböző nehézségek elviselésében (pl. hogy rájuk terhelik a szülői szerepeket, vagy krónikusan stresszes családi légkörben kell élniük, esetleg a szükségesnél sokkal kevesebb a gyerek és a szülő közötti interakció).

A négy történet Lurkó kutyáról a megelőzést, egészségfejlesztést szolgáló pedagógiai eszköz, amely abban támogatja a szakembert, hogy a szülők szenvedélybetegségéről beszélgetést kezdeményezhessen. 4-8 éves korú gyermekek számára készültek a történetek. A négy mesében Lurkó a kiskutya olyan helyzeteket él át, melyekkel a szenvedélybeteg szülők gyermekei – hasonló módon – találkoznak. A tematika fiktív feldolgozása és a történet közös meghallgatása megkönnyíti az érintett gyermekek számára saját helyzetük megértését, az arról való beszélgetést, miközben saját élményeik a kutyáról való beszélgetés védelmében maradnak.  Így saját érzéseiket nem kell direkt módon megnevezniük, hanem Lurkó figuráján keresztül nyilváníthatják ki őket.

Fontos, hogy a szülői szenvedélybetegség tabuját le tudjuk dönteni, és az érintett gyermekeknek világossá tudjuk tenni, hogy mindazért, ami körülöttük történik, ők egyáltalán nem felelősek.  Tudniuk kell, hogy a függőség és a szenvedélybetegség valóban betegség és minden gyermeknek joga van az ezzel kapcsolatos élményeiről beszélgetni valakivel, akiben megbízik. Lurkó történetei segítenek abban, hogy megértsék, nem felelősek sem a szüleikért, sem azért, hogy a szülők a szerfogyasztást abbahagyják-e vagy sem.

Szociális és érzelmi kompetenciák támogatása

Minden gyerek profitál abból, ha szociális és érzelmi kompetenciáit támogatják, fejlesztik. A szenvedélybetegséggel terhelt családokból érkező gyermekeknek ez a támogatás különösen fontos, mivel ők különböző kockázati tényezőknek, is ki vannak téve. Az ilyen támogató környezetben megtanulják jobban megérteni saját helyzetüket és bátrabbakká válnak családon kívüli kapcsolatok létesítéséhez is. Például, hogy segítséget kérjenek, ha nem gondoskodnak róluk, vagy, hogy távolságot tudjanak tartani bizonyos nehézségektől.

Saját erőforrásaik megismerése, és ezek értékeinek a felismerése belülről teszi a gyermekeket magabiztosabbá, felvértezi őket a felnőtteket is megpróbáló kihívásokra. Erősebbé válnak és képesek olyan stratégiát kialakítani, amivel aztán a nehéz élethelyzeteket is kezelni tudják.    .

Hogyan születtek Lurkó történetei?

2004 óta próbált a Sucht Schweiz (Szenvedélybetegség Svájc) nevű szervezet különböző projektekkel és akciókkal a szenvedélybeteg szülők elhanyagolt gyerekein segíteni. A cél az volt, hogy megszólítsa ezeket a gyerekeket, így a szervezet 2007-ben kiadta a Lurkó történetei c. képeskönyvet. A képeskönyv a családon belüli alkoholproblémát és annak környezetét tematizálja. 4-8 éves korú gyermekhez szól, Lurkó kutya kalandjain keresztül mesél, nagyon tapintatosan egy olyan gazdiról, aki alkoholproblémákkal küzd. A történet azt mutatja be a gyerekeknek, hogy Lurkó nincs egyedül, és képes segítséget találni. Így azok a gyerekek is, akiknek ugyan nincs alkoholbeteg ember a környezetében, láthatják, hogy ezek a problémák léteznek és talán vannak osztálytársaik, akik átélnek ilyesmit a mindennapjaikban.

Célok

  • A fiktív történetek lehetőséget biztosítanak olyan helyzetek felismerésére, amelyeket a gyermekek átélhetnek. A felolvasás (meghallgatás) után lehetőség van ezeknek a helyzeteknek a megbeszélésére.
  • Ösztönzi a gyermeket, hogy Lurkó érzéseit megfogalmazza. Segít a gyermeknek, hogy megértse, mit él át Lurkó, hogy ennek segítségével  meg tudja nevezni saját érzéseit is.
  • Azonosítja Lurkó erőforrásait. Így segít a gyermeknek, hogy saját belső és külső (kapcsolati) erőforrásait felismerje és szükség esetén igénybe is vegye azokat.

Tartalom

  • A négy történet meghallgatható formában
  • A négy történet szövege

A négy történet szövege + saját jegyzetek helye

A négy történet szövege javaslatokkal és példakérdésekkel

  • Történetenként 3 rajz amely megmutatható a gyerekeknek a mesehallgatás közben, (színezhető formában)
  • 2 színes rajzsorozat a közös munka elmélyítéséhez

LURKÓ MESEKÖNYV

Képeskönyv 4-8 éves gyerekek számára: Szenvedélybetegség a családban

Elérhető és megrendelhető, a Fogadóban

Megnézhető és meghallgatható

További információk

A szenvedélybeteg szülők gyermekeinek segítéséhez több információt, szakanyagot, előadást találhat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybeteg embereket segítő "Kimondható" honlapján.

tovább >>>

Gyakori kérdések

Melyik korosztályhoz szólnak a történetek?
Mi jobb? Lejátszani vagy felolvasni a történeteket?
Ki írta a történeteket?
Hogyan lehet letölteni a történeteket?

tovább >>>