Figyelem

Mire kell figyelnünk amikor Lurkó történeteivel dolgozunk?

 • A történetek minden gyereknél más és más reakciókat válthatnak ki. Különösen fontos, hogy a szakember a történetet együtt hallgassa meg a gyermekkel és semmiképp ne hagyja őt egyedül ebben a helyzetben. A gyermeknek éreznie kell, hogy megbízható felnőtt van mellette, akivel, ha szeretne, beszélhet is a hallottakról.
 • A történet felolvasásakor, vagy meghallgatásakor érdemes szüneteket beiktatni. Biztosítani kell a gyermek számára a lehetőséget, hogy beszélhessen a történet azon részeiről, amelyek foglalkoztatják őt. Minden esetben fontos, hogy a történet végén megfelelő mennyiségű időt biztosítsunk a beszélgetéshez. Ezzel együtt nem szabad elvárni, hogy a gyermek a történet meghallgatása után azonnal reagáljon. Sok gyerek csak néhány nappal a történet meghallgatása után tér vissza a hallottakra, sokszor olyankor, amikor a legkevésbé várnánk.
 • A gyermeket soha nem szabad arra kényszeríteni, hogy beszéljen a saját helyzetéről. A szülők iránti lojalitás sokszor olyan nagy, és a szenvedélybetegséget, mint egy titkot, olyan jól palástolják, hogy a gyermeknek valószínűleg bűntudata lenne, ha nyomás hatására bármit elárulna.  Elég, ha arról beszélgetünk, hogy Lurkó mit élt át.  Ezáltal is sok mindent megérthet azokból az érzésekből, amiket ő maga is átél. Pl.

„Látod? Amikor Palkó azt mondja, hogy mindig Lurkó a bűnös, amikor ő a feleségével veszekszik, akkor ez egyáltalán nem igaz. Ez nem Lurkó hibája. Palkó az, aki nem tud megnyugodni.“ Vagy: „Észrevetted, hogy Lurkó szomorú, amiért Palkó nem kísérte el a kutyaiskolába? Máshogy érzi magát, mint a többi kutyakölyök, akiknek ott van a gazdájuk, az övé pedig nincs.”

 • Felmerülhet a gyanú, hogy a gyerekek közül esetleg valakit bántalmaznak. Ha előfordul, hogy aggódik valamelyik gyermek biztonsága miatt, feltétlenül értesítse az illetékes gyermekvédelmi hatóságot. Első lépésben név nélkül is beszélhet egy szakemberrel. Megterhelő helyzetben sokat segíthet, ha sikerül kompetens helyhez fordulnia.
  Segítségként használhatja még a Sucht Schweiz által kiadott, (magyarul a www.kimondhato.hu oldalon elérhető, ingyen letölthető) vezérfonalként használható füzetet, „Szenvedélybeteg családok gyermekeinek támogatása: alapok és beavatkozási lehetőségek“ címmel. Ez a dokumentum értékes munkaeszköz minden szakember számára, akik szenvedélybetegséggel terhelt családokkal állnak kapcsolatban.

Összefoglalva: mit érdemes tenni:

 • Kísérni: A történetet a gyermekkel együtt meghallgatni vagy felolvasni.
 • Megfigyelni: Szüneteket tartani, figyelni a gyermek reakcióira.
 • Jelen lenni: Lehetőséget adni a beszélgetéshez.
 • Nyomást nem gyakorolni: A gyermeknek nem kell megnyilvánulnia, vagy válaszolnia, ha nem akar.
 • Amennyiben a gyermek akut veszélyben van, intézkedni!

OTTHON EGYEDÜL
Magányosság – Félelem – Segítő személyek a közelben

Történet 1

MASZATOS MANCSOK

A gyermek bűntudata – Veszekedések – A saját helyzet azonosítása

Történet 2

DÉLUTÁN AZ ÁLLATKERTBEN

Csalódottság – Nyugtalanság – Szülői szerep megélése – Ambivalencia

Történet 3

ELSŐ NAP A KUTYAISKOLÁBAN

Másnak érzi magát – Szégyen – Segítő emberek – Kezdeményezőkészség megmutatása

Történet 4

További információk

A szenvedélybeteg szülők gyermekeinek segítéséhez több információt, szakanyagot, előadást találhat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybeteg embereket segítő “Kimondható” honlapján.

tovább >>>

Gyakori kérdések

Melyik korosztályhoz szólnak a történetek?
Mi jobb? Lejátszani vagy felolvasni a történeteket?
Ki írta a történeteket?
Hogyan lehet letölteni a történeteket?

tovább >>>